رسالت سینمایی خودم میدانم تا درباره این مینی سریال بنویسم. راستش نیامده ام تا نقد کنم، آمده ام تا پرستش کنم. این مینی سریال تمام چیزی است که سینمای امروز نیاز دارد و تمام چیزی است که سینمای امروز نیست. این اثر یک راوی سرپا و درست و حسابی دارد که به بهترین شکل ممکن سینما و ادبیات را به یکدیگر پیوند زده است. داستانی با انسان های متفاوت، انسان هایی که هرکدام از هرچیزی و به هر دلیلی فرار میکنند، بعضی ها از کشور شان و بعضی ها از دست خودشان…اما هدف همه آنها یک چیز است، یک زندگی آرام! اما این خواستن ها قرار است سنگین تمام شود…
سریال 1883 جدی است! بسیار هم جدی، ادا و اطوار هم در نمی آورد، با کسی هم شوخی ندارد، هرجا لازم باشد حذف میکند و هرجا لازم باشد نجات میدهد. اما در کنار تمام این ها، اثر به شدت آمریکایی است. یعنی یک پیام ملی دارد… اگر آمریکا امروز در این جایگاه است به این دلیل است که روزی روزگاری حساب اش را پرداخته و از مرحله سختی عبور کرده است.
داستان با دختر زیبا رویی به نام السا شروع میشود. السا راوی داستان است. داستانی که وقتی السا آن را برای مخاطب تعریف میکند اصلا سینمایی نیست و روی خط ادبیات حرکت میکند. السا نخست دختر ساده ای است، درست مثل همه ما. اما قسمت به قسمت و مرحله به مرحله السا رشد میکند، سخت میشود و در عین حال نرم میشود و در ایستگاه پایانی السا همان دختری نیست که داستان با او شروع شده بود. و این کاری ست که سفر با تمام کاراکتر هایش میکند، آری این سفر انسان هایش را عوض میکند و به آنها هویت جدیدی میبخشد.
سازنده این اثر تیلور شریدان است، هرچند که بنده معتقدم نیازی به شناختن سازنده نیست، زیرا این اثر مستقل از خالق اش زنده است و نفس میکشد. اثری که در کنار تمام عناصر درست اش، یک موسیقی متن دارد که میتواند به دور از اثر روی پای خود بایستد و ادعا کند، و این موسیقی متن در کنار فیلم بی نظیر تر میشود، چون سریال بینظیر است، بینظیر است چون فرم آمریکایی دارد و سازنده هم میداند دارد چه میگوید هم به گفته هاش باور دارد، ادا و اطوار در نمی آورد چون درباره نژاد پرستی، فمنیست و انسان باوری موعظه نمیکند و بیننده را بی هیچ فیلتری به عمق فاجعه میبرد، و در پایان مخاطب باور اثر را باور میکند.
دگر نمیخواهم بیش از این بنویسم و از حرف های قولمبه سولمبه استفاده کنم، فقط یک حرف آخر… بیاید با دیدن این اثر، دِین مان را به سینما ادا کنیم.