آموزش زبان انگلیسی آنلاین فرالن
3.6/5 - (5 امتیاز)

نقد فیلم Mr Nobody (آقای نوبادی، آقای هیچکس) محصول 2009

فیلم Mr Nobody گروه کوچکی از طرفداران اینترنتی دوآتشه را به دور خود جمع کرده است. این اتفاق کمی عجیب است؛ با توجه به اینکه این اثر فانتزی بهت آور و غافلگیرکننده که کمی چاشنی علمی-تخیلی نیز دارد.

Mr Nobody 2 - نقد فیلم Mr Nobody (آقای نوبادی، آقای هیچکس) محصول 2009

کارگردان: Jaco Van Dormael

نویسنده: Jaco Van Dormael

بازیگران: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger

خلاصه داستان: آقای نوبادی یا آقای هیچکس، فیلمی در ژانر درام و علمی تخیلی به نویسندگی و کارگردانی ژاکو وان دورمال و تهیه‌کنندگی فیلیپ گودو است. جرد لتو، دیانه کروگر، سارا پلی و جونو تیمپل از بازیگران فیلم هستند. آقای نوبادی داستان زندگی مردی‌ست که ناگهان یک روز بعد از بیدار شدن از خواب متوجه می‌شود که یک پیرمرد شده و اکنون سال 2092 است. او آخرین انسانیست که دچار پیری شده و در تمام دنیا به او توجه خاصی دارند. هر چند در ابتدا به نظر میرسد او درک درستی از اطرافش ندارد اما…

صفحه IMDB فیلم

جرد لتو در نقش تجسم 35 ساله شخصیت اصلی فیلم یعنی Nemo Nobody (واژه Nemo در لاتین به معنای هیچ کس است) ظاهر می شود. ما شخصیت آقای هیچ کس را در چندین مرحله دیگر زندگی اش نیز ملاقات می کنیم: 9 سالگی، با بازی توماس برن، پانزده سالگی، با بازی تونی رگبو؛ و روز تولد 118 سالگی که جرد لتو در زیر نیم کیلو گریم بسیار باورپذیر نقش کهنسالی نیمو را بازی می کند. نسخه کهنسال این قهرمان، کم و بیش، داستان را برای یک خبرنگار (دنیل میز) تعریف می کند. این مصاحبه به این دلیل انجام می شود که نیمو آخرین انسان فانیِ در قید حیات در دنیا است؛ دنیایی که در آن چیزی به نام Telomerization (نوسازی بی پایان سلول ها) جامعه ای از شبه نامیرایان را پدید آورده است که هر کدام دارای خط عمرِ فردی مرتبط با «خوک سازگار با سلول های بنیادیِ» خود هستند.

Mr Nobody 5 - نقد فیلم Mr Nobody (آقای نوبادی، آقای هیچکس) محصول 2009

اما این تنها عنصر اصلی علمی-تخیلی فیلم Mr Nobody به حساب می آید که گرچه از فیزیک کوانتوم الهام گرفته است، اما بیش از هر چیز به یک شعر سورئالیستی شباهت دارد. مطمئناً از این فیلم بوی سفر در زمان به مشام می رسد. ظاهراً نیمو نه تنها توانایی به عقب بازگرداندن زمان و اصلاح اشتباهات گذشته را دارد، بلکه به نظر می رسد که مثل یک آمیب (جانور تک سلولی) به نسخه های متعدد خودش نیز تکثیر می شود. وقتی به بزرگسالی می رسد، حداقل سه نسخه مختلف از نیمو با سه خانه ، سه بچه  و سه همسر مختلف به طور همزمان وجود دارند.

Mr Nobody 1 - نقد فیلم Mr Nobody (آقای نوبادی، آقای هیچکس) محصول 2009

آنا (دایان کروگر) تنها عشق واقعی نیمو است. الیز، با بازی حساس و حیرت انگیز سارا پالی، انتخاب دوم او به حساب می آید که در حقیقت به شدت نقطه مقابل و متضاد آنا است. پیوند نیمو با جین (لین-دان فام) گرچه از عشق بی بهره است، اما برای او بیش ترین کامیابی مادی را به ارمغان آورده است.

داستان فیلم Mr Nobody _به همراه نیمو_ حول محور توالی زمانی و مکان می چرخد و از یکی به دیگری پرش می کند؛ ذهن نیمو همزمان در تمام نسخه های خودش ساکن می شود. اگر تصور می کنید که چنین موضوعی گیج کننده است، باید بگویم که این طور نیست. بلکه اگر به چشم یک سواری کارناوالی هیجان انگیز به آن نگاه کنیم، بیش تر نشاط آور است تا گیج کننده.

بخشی از این هیجان به عوامل بصری فیلم مربوط می شود. ون دورمل با استادی تمام افسانه ای ساخته که به شدت و تا ابد تماشایی است؛ حتی در بیش از دو ساعت زمان فیلم. تصاویر پرتکرار _برگی سرگردان که از یک درخت افتاده، استخرهای شنا، وان های حمام و حجم های دیگری از آب_ یک ضرب آهنگ بصری غنی و قافیه ای درونی را خلق می کنند تا مطمئن شوند که حوصله شما سر نمی رود. در فیلم از موسیقی دوره ای مهیج و تداعی کننده نیز به طور مؤثر استفاده می شود؛ در واقع این فیلم از موسیقی به عنوان محرک احساسی و نه صرفاً جهت اشاره به یک دوره زمانی خاص بهره می برد. تقریباً تمام کادرهای تصاویر سرشار از شگفتی هستند.

Mr Nobody 4 - نقد فیلم Mr Nobody (آقای نوبادی، آقای هیچکس) محصول 2009

جرد لتو در نقش نیمو_ یا در واقع در نقش چندین و چند نیموی فیلم_ خیلی خوب عمل می کند. اما باقی گروه بازیگران نیز به همراه پالی بسیار قوی هستند؛ نقش آفرینی های ماندگار رگبو در نقش نیموی نوجوان؛ جونو تمپل در نقش آنای نوجوان؛ ریس آیفنز و ناتاشا لیتل در نقش والدین نیمو که طلاقشان شکاف های روانی اسکیزوئید نیمو را تسریع می کند.

اهمیتی ندارد که در طول جریان فیلم چند بازیگر ظاهراً لهجه بریتانیایی می گیرند و بعد آن را از فراموش می کنند. نبود تداوم و پیوستگی تنها باعث افزایش حس عدم توازن می شود؛ آن هم از نوع سرگیجه آور و دلپذیرش.

فیلم Mr Nobody درباره چیست؟ در وهله اول درباره آن حس جهان شمول و همگانی است: این که زندگی بی سروصدا و به سرعت از کنار شما می گذرد و همچنین درباره حسرت آن دکمه بازگشتِ (reset) خیالی که به شما یک شانس مجدد خواهد داد. این فیلم درمورد ماهیت زمان و رابطه علت و معلولی است و همچنین درمورد این نظریه که شاید مسیرهای مختلف بسیاری _ شاید بی شماری_ به طور همزمان با یکدیگر هم زیستی داشته باشند.

Mr Nobody 3 - نقد فیلم Mr Nobody (آقای نوبادی، آقای هیچکس) محصول 2009

اما علاوه بر این ها، این فیلم درباره نیروی درمان گر و بسیار انسانی تخیل است. تار و پود افسانه  پیچیده Mr Nobody را یک مرد بسیار کهنسال در هم می تند. بعد از این که داستان نیمو برای چندمین بار ضد و نقیض می شود، گزارشگر با درماندگی به نیمو می گوید: «من نمی فهمم الیز مُرد یا نمُرد؟ تو که نمی تونستی هم بچه داشته باشی و هم نداشته باشی.»

در فانتزی شاعرانه و پر احساسِ ون دورمل، آن چه نیمو را زنده نگه می دارد حقیقت نیست، بلکه دروغ هایش هستند.

مترجم: تینا جاویدی پور

منبع: washingtonpost
3.6/5 - (5 امتیاز)
نظر شما چیست؟ شما هم نظر خودتان را در مورد این فیلم در بخش نظرات بنویسید. اگر نظر و مطلب مفید و کاملی داشته باشید، امکان اضافه شدن نظر شما به محتوای این پست وجود دارد!
حتما عضو کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام سینما مدرن باشید! ما در تلگرام و اینستاگرام مطالب متفاوت تری داریم که در سایت نیست!
3.6/5 - (5 امتیاز)
یاسر قاسمی نژاد در 16 اکتبر 2021 ساعت 20:14 پاسخ

با سلام خدمت دوستان عزیز
به نظر من این فیلم لایه های پیدا و پنهانی از نظریه پیچیده و عمیق و گاهی خطرناک جهان موازی ارائه میکند که میتوان با تسلط بر مبحث جهان متوالی آن را موشکافی و به نوعی به آن پاسخ البته از نوع انتزاعی داد…
فیلم به زیبایی هرچه تمامتر و بصورت مستقیم و برهنه مباحث فلسفی و حتی ایدئولوژیکی را به تصویر میکشد که شاید سوال بسیاری از انسانهای اهل تفکر باشد و به بسیاری از چالشهایی که خود فیلم آن را مطرح میکند جوابی میدهد که خود سرآغاز چالشی دیگر است…
از سینمای کوبریک تا نولان و از فیلم سرچشمه تا تنت و سریالهایی مانند فرینج و حتی برخی آثار متاخر دیگر سینما این درونمایه با چاشنی ایهام را یدک می کشند…
بزرگی ، با تسلط کامل بر هر دو نظریه را باید ، که این دو مبحث را موشکافی و نهایتا راه حلی ارائه دهد…

داودی در 29 اکتبر 2021 ساعت 18:23 پاسخ

فیلم جالبی بود. شاید محور همه اینها رسیدن و درک بعدی از زندگی بودکه دست یابی به آن از توان و قدرت ما تا حدودی خارج است و عوامل متعددی میتواند زمینه ساز حصول آن باشند.
زمان و مکان مارا احاطه کرده است و از پی هم میگذرند و انتخاب های ما نیز هر چقدر درست و بی نقص باشد تا حدودی نتایج آن به شانس و اقبال بستگی دارد. اگر انسان می توانست تمام انتخابها را در طول زمان بسنجد و آنگاه بهترین آنها را برگزیند ایدال زندگی را برای خودش و اطرافیانش ساخته بود. نیمو چندین بار انتخاب می کند و عاشق می شود و اقدام میکند و هر سه بار نتایجش دلچسب او نیست و با مشکل مواجه میشود.

Mr nobody در 27 فوریه 2022 ساعت 11:43 پاسخ

خیلی ممنون که به جای نقد روندفیلم رو توضیح میدید
از توضیح ما میشه فهمید که چیزی به اسم نقد وجود نداره
فقط روند داستان رو توضیح میدی و خیلی ریلکس اسمش رو میذارید نقد

vqhl در 6 سپتامبر 2023 ساعت 00:49 پاسخ

درود
توی فیلم Coherence کاملا مشخصه که نویسنده هم دقیقا با ماهیت کوانتوم آشنا نیست و هم اینکه واقعا جرات نداشت ته فیلم رو ببنده و باز گذاشت و فرار کرد!
واقعا چیزی که ما از فیزیک کوانتوم میدونیم شبیه به فرایند برش یا جوش می مونه که ما فقط جرقه های اونها رو می بینیم و فکر می کنیم اون کوانتومه در حالی که این ها فقط مشتقات کوانتوم هستند.
من فکر می کنم کوانتوم یک قابلیت یا خروجی از یک چیز کلی تر هست که در واقع اون هست که داره کوانتوم رو کنترل می کنه !
مثل کد های php که خروجی html دارند و ما فقط html رو می بینیم و اصلا فکر نمی کنیم که کد های php درون یک تجزیه کننده تبدیل به کد های html شدند.
شاید خود کوانتوم هم جزئی از فراورده های یک واکنش بزرگتر است.
جالبه ما فقط داریم فرضیه می سازیم و هیچکس دقیقا نمی دونه کوانتوم چیه !!!!؟؟؟
سپاس

زود بیا یوتیوب سینما مدرن ویدئو جدید داریم!
// //