از زمان ورود اولین تلویزیونها به خانهها در دهه سی میلادی تا به حال، این جعبه جادویی تغییر و تحولات زیادی را از سر گذرانده است. تلویزیونهای بزرگ و سیاه و سفید، جای خود را به دستگاههای تخت، نازک و رنگی دادهاند. با بررسی نسل های مختلف تلویزیون و مزایا و معایب آنها، متوجه روند تکامل و پیشرفت فناوری آنها خواهید شد.
آشنایی با نسل اول تلویزیونها
در تلویزیونهای crt یک تفنگ الکترونی، اشعههای الکترون را در طول صفحه نمایش دستگاه منتشر و این اشعهها به ماده فسفری واکنش نشان داده و بعد از روشن کردن صفحه نمایش تصویر را ایجاد میکنند. اولین نسل از تلویزیونها، تصاویر را سیاه و سفید پخش میکردند و بسیار بزرگ و سنگین بودند.
تکامل تلویزیونها با رنگی شدن تصاویر شروع شد و پس از crtها، نوبت به تلویزیونهای رنگی رسید. تقاضا برای داشتن تلویزیونهای رنگی افزایش یافت و کاربران، خواهان تلویزیونهایی با صفحه نمایش بزرگتر بودند.
ورود تلویزیونهای پلاسما به خانهها
پاسخ به تقاضای کاربران برای تلویزیونهایی رنگی با صفحه نمایش بزرگتر، منجر به تولید تلویزیون PDP یا پلاسما شد. این تلویزیونها با کمک سلولهایی که حاوی گازهای یونیزه هستند، پیکسلها را نشان میدهند. با اینکه تلویزیون پلاسما، قیمت پایینی داشته و کنتراست بهتری داشته و میتواند رنگ مشکی خالصی تولید کند اما رفته رفته، با ظهور فناوریهای جدیدتر، جایگاهش را در بازار از دست داد. به همین دلیل، درخواست برای عیبیابی تلویزیونهای پلاسما در تعمیرگاه تخصصی تلویزیون بسیار پایین است.
از چه منظر تلویزیون پلاسما خوب است؟
- قیمت مناسب
- کیفیت بالای تصاویر
- صدای قوی و عالی
معایب تلویزیون پلاسما چیست؟
- عمر مفید پایین
- مصرف برق بالا
- وزن و حجم سنگین
آشنایی با تلویزیونهای LCD
تلویزیونهای LCD که به نام صفحه نمایش کریستال مایع نیز، شناخته میشوند از اولین تلویزیونهایی بودند که با ضخامت کم و با صفحه نمایش بسیار بزرگ به بازار عرضه شدند. این تلویزینها از همان تکنولوژی به کار رفته در، صفحه نمایش لپ تاپ و گوشی هوشمند و…استفاده میکنند. با اینکه تلویزیونهای ال سی دی، نسل بعدی تلویزیونهای پلاسما محسوب میشدند، اما قادر به تولید رنگ مشکی خالص نبودند.
مزایای تلویزیون LCD
- قیمت پایین
- وضوح بالای تصاویر در مدلهای کوچک
- وزن سبک
- مصرف انرژی پایین
- عدم محدودیت در اندازه و شکل
معایب تلویزیون LCD
- زاویه دید محدود
- سوختن پیکسل
- افت کیفیت تصاویر، زیر نور خورشید
معرفی فناوری تلویزیونهای LED
LEDها نسخه پیشرفته تلویزیونهای LCD هستند، که به جای لامپهای فلورسنت از دیود ساطع کننده نور استفاده میکنند. در واقع تلویزیونهای LED، همان LCDهای قدیمی هستند که برای نور پس زمینه از چراغهای ال ای دی استفاده میکنند. کنتراست بهتر، زاویه دید دقیقتر و دقت رنگ بالا، تلویزیونهای LED را در نسلهای قبلی خود متمایز میکند. ضمن اینکه تلویزیون LED مصرف انرژی به مراتب پایینتری نسبت به LCD دارد.
مزایای فناوری تلویزیون LED
- عمر مفید بالا
- مصرف انرژی پایین
- وزن سبک
- ضخامت نازک
- زاویه دید بالا
معایب تلویزیون ال ای دی
- قیمت بالا
- عملکرد اشتباه در دمای بالا
- کنتراست متوسط
همه چیز درباره تلویزیون OLED
تلویزیونهایOLED برای اولین بار در سال 2013، به بازار معرفی شدند. این تلویزیونها میتوانند، رنگ مشکی را بسیار واقعی و عمیقتر از سایر تکنولوژیهای قبل از خود نشان دهند. این تلویزیونها به دلیل استفاده از فناوری HDR رنگها را بهتر نشان داده و به تصاویر حالت سه بعدی میدهند.
مزایای تلویزیون OLED
- باریک و سبک بودن
- امکان تولید تصاویر سه بعدی
- وضوح تصاویر بالا
- نشان دادن تصاویر تیره و مشکی با بهترین کیفیت
- زاویه دید 180 درجه
- مصرف انرژی پایین
معایب تلویزیون OLED
- بالا بودن قیمت خرید
- محدودیت در تولید اندازههای متعدد
- کم بودن میزان روشنایی
- عمر مفید پایین به نسبت تکنولوژی های گذشته
تمام نکات درباره تلویزیون QLED
پس از تکنولوژی OLED، فناوریهای دیگری نیز روانه بازار شدند که معروفترین آنها، QLED است. این تکنولوژی که اولین بار توسط شرکت سامسونگ عرضه شد، QLED ساختاری مشابه با LCD دارد با این تفاوت که از پیکسلهای کوانتومی استفاده میکند.
مزایای تلویزیون QLED
- عمر مفید بالا
- تولید در اندازهها و سایزهای مختلف
- روشنایی بالا
- زاویه دید بالا
- قیمتی پایینتر از OLED
معایب تلویزیون QLED
- مقاومت پایین در برابر گرما، آب و نوسانات برق
- مصرف انرژی بالا
- وزن سنگین
تاثیر نسلهای مختلف تلویزیون در زندگی
پلاسما یا LCD، OLED و یا LED تفاوتی ندارد، تلویزیون در هر خانهای یافت میشود و به عنوان ابزاری برای سرگرمی و اوقات فراغت افراد استفاده میشود. نقش و حضور تلویزیون در زندگی روزمره مان به قدری پررنگ است که خرابی آن جز مشکلات آزاردهنده هر منزلی است. با توجه به قیمت بالای دستگاه و هزینه تعویض قطعات آن و گاه کمیاب بودن برخی از قطعات٬ پر واضح است که تعمیر تلویزیون بدون داشتن دانش تخصصی٬ کاری غیرمنطقی و غیر اصولی است و ممکن است منجر به هزینه ای گزاف و یا حتی تعویض کل دستگاه شود.
از طرفی پیدا کردن تعمیرکار مجرب تلویزیون و اعتماد کردن به آن نیز کار ساده ای نیست، بعضی تعمیرکاران تلویزیون به سیستم و ساختار تلویزیون های جدید و اسمارت آشنایی لازم را ندارند یا حتی هر گونه برندی را تعمیر می کنند بدون آنکه با ساختار تلویزیون های آن برند آشنا باشند.
بنابراین نمیتوان عیب یابی و رفع ایراد تلویزیون را، به هر سرویسکار و تعمیرگاهی سپرد. بهترین راه برای تعمیر وسایل الکترونیکی گران قیمت مانند تلویزیون، استفاده از خدمات در محل است تا دستگاه بدون رفت و آمد و انتقال به تعمیرگاه، در زمان و مکان دلخواه مشتری عیب یابی شده و شامل گارانتی نیز شود. تا در صورت بروز هر گونه مشکلی، مدت کوتاهی پس از تعمیر، دستگاه به رایگان و بدون دریافت هزینه تعمیر شود.